Bas Munne: De noodopvang is aanpakken, regelen en improviseren

22 April 2022, 11:07 uur
mainImage
Gemeente Barendrecht

Er zijn veel mensen betrokken om alles bij de noodopvang aan de Zuider Carnisseweg in Barendrecht zo goed mogelijk te laten verlopen. Een van hen is coördinerend locatiemanager Bas Munne. Als manusje-van-alles is de gepensioneerde politieman helemaal in zijn element.

Achter de geraniums zitten is niks voor hem. Zijn ervaringen bij het noodziekenhuis in Ahoy tijdens de eerste golf van de coronapandemie en de opvangschepen voor vluchtelingen in Rotterdam komen goed van pas in zijn huidige functie. “Regelen en doen: daar gedij ik goed bij. Vanuit het niets is de noodopvang begin vorige maand opgebouwd en ingericht. Daar komt veel bij kijken en het is continu improviseren. Op 11 maart ontvingen we de eerste bewoners. Vooraf is zoveel mogelijk in gereedheid gebracht om iedereen een prettig verblijf te bieden, maar in de praktijk loop je toch tegen zaken aan. Waspoeder dat nog gekocht moest worden bijvoorbeeld. Of het ontbreken van droogmolens. Geen grote problemen, want makkelijk op te lossen. Ik heb de afgelopen tijd regelmatig bij de Action gestaan,” lacht Munne.

Betrokkenheid
Samen met 4 andere locatiemanagers is hij in shifts aanwezig bij de noodopvang. “Dagelijks is er van 8.00 uur tot 23.00 uur bezetting door locatiemanagers. Daarnaast is er 24/7 beveiliging paraat en werken we goed samen met onder meer woonbegeleiders, het COA en verpleegkundigen.”

Niet alleen zij zetten zich in voor de asielzoekers, ook inwoners zijn betrokken. “Een tijdje geleden kwam een dame 50 goedgevulde tassen met cadeautjes brengen. Ontzettend lief natuurlijk. Ook onder andere tuinstoelen, speelgoed en fietsen zijn gedoneerd. Daar wordt goed gebruik van gemaakt. Ook positief is dat de kinderen die hier een tijdelijk onderkomen hebben gevonden, sinds enige tijd naar school gaan. Daarnaast hebben veel inwoners zich als vrijwilliger aangemeld. De coördinatie van het vrijwilligerswerk heeft de gemeente uitbesteed aan KijkopWelzijn. Sport, spel, taallessen, activiteiten voor volwassenen en kinderen: er zijn allerlei initiatieven.”

Verschillende nationaliteiten
Munne merkt dat de bewoners van de noodopvang er ondanks de moeilijke omstandigheden het beste van maken. “De afkomst van de gezinnen is heel gevarieerd. Van Syrië tot Venezuela en van Irak tot Colombia. Bewoners met dezelfde nationaliteit trekken automatisch wat meer naar elkaar toe. Logisch. Dat zouden wij als Nederlanders in een vreemd land in zo’n situatie vast ook doen. Maar bijvoorbeeld de catering is drie maal daags gezamenlijk in de recreatieruimte en dan zie je over en weer allerlei interactie ontstaan. Al met al is hier in korte tijd een kleine, homogene samenleving ontstaan. De komende maanden blijven we ons natuurlijk met elkaar inzetten voor de bewoners!”


Door: Afdeling communicatie gemeente Barendrecht